Hér eru teikningar sem teiknarinn Max Gustafsso gerði fyrir IOGT-NTO í Svíþjóð nýlega þegar kom út skýrsla um hvernig umræðan er afvegaleidd. Sjá skýrslu hér

Framleiðslublöffið

„Við seldum þeim þetta sem „sala á framleiðslustað/beint frá býli“

Nisses nærframleiddir sterkdrykkir

Landsbyggðarblöffið

„Undirmönnuð umönnun, skortur á starfsfólki í skólanum og of fáir lögreglumenn eru aðeins nokkur vandamál sem dregur niður landsbyggð Svíþjóðar. En hér í Lingontofta telur fyrirtækið ABSOLUT sig nú hafa fullkomið svar við vandamálinu.“

„Jamm! framleiðsla áfengis á framleiðslustað! Nærsamfélaginu hefur aldrei liðið eins vel!“

IOGT-NTO SYNAR GÅRDSFÖRSÄLJNINGENS TRE BLUFFAR, DEL 1: TILLVERKNINGSBLUFFEN

Kraven för att kalla sig tillverkare av alkoholdrycker är minimala. En tillverkare behöver varken odla råvarorna eller tillverka alkoholen själv, istället skulle det räcka med att köpa hem råsprit, smaksätta och hälla på flaska.

Detta betyder att nästan vem som helst enkelt skulle kunna bli alkoholtillverkare och med gårdsförsäljning få ansvar över åldersgränser, öppettider med mera. Ett mer passande ord vore därför garageförsäljning.
Vi kallar det TILLVERKNINGSBLUFFEN.

Gårdsförsäljning är en smart bluff som drivs av Sveriges största alkoholföretag. Hjälp oss syna bluffen – dela inlägget!

***Satirtecknaren Max Gustafsson har på uppdrag av IOGT-NTO och UNF tagit fram ett antal bilder på temat gårdsförsäljning. Bilderna är baserade på den rapport som IOGT-NTO släppte under förra året.

IOGT-NTO SYNAR GÅRDSFÖRSÄLJNINGENS TRE BLUFFAR, DEL 2: LANDSBYGDSBLUFFEN

Gårdsförsäljning presenteras av dess förespråkare som landsbygdens räddning.

Alkoholens kostnader i sjukfrånvaro, vandalisering och högre kostnader för polis och akutsjukvård faller dock tungt på Sveriges minsta landsbygdskommuner. Samtidigt får riktiga landsbygdsfrågor stå tillbaka när gårdsförsäljning tar allt utrymme i debatten. Vi kallar det LANDSBYGDSBLUFFEN.

Gårdsförsäljning är en smart bluff som drivs av Sveriges största alkoholföretag. Hjälp oss syna bluffen – dela inlägget!

***Satirtecknaren Max Gustafsson har på uppdrag av IOGT-NTO och UNF tagit fram ett antal bilder på temat gårdsförsäljning. Bilderna är baserade på den rapport som IOGT-NTO släppte under förra året. Hela rapporten går att läsa här: https://www.iogt.se/…/alkoholindustrins-trojanska-hast/